fbpx

Páncélgépkocsi-parancsnok

Nyomtatás
Otto Henning
Szállítás GLS 2 kg-ig 1870,00 Ft
Szállítás MPL 10 kg-ig 3190,00 Ft
Szállítás MPL csomagpont 20 kg-ig 2190,00 Ft
Alapár:5990 Ft
Alapár adóval együtt:
Fogyasztói ár4493 Ft
Kedvezmény-1497 Ft
Leírás

A 130. páncélos felderítő tanosztállyal Magyarországon, Normandiában és az Ardennekben

Egy páncélgépkocsi- és felderítőosztag-parancsnok a Panzer Lehr hadosztályban, 1943–1945

A páncélosfelderítő-osztagok voltak a páncéloshadosztályok szeme és füle: a főerők előtt lopakodva közelítették meg az ellenséget és derítették fel annak helyzetét és erejét. Otto Henning csupán néhány héttel a franciaországi partraszállás előtt érkezett Normandiában, és osztagával az elit Panzer Lehr hadosztály kötelékében 1944–45-ben végigküzdötte a nyugat-európai harcokat egészen 1945 áprilisáig, amikor alakulata a Ruhr-vidéki katlanban letette a fegyvert.

Otto Henning visszaemlékezése különlegességnek számít, ugyanis nagyon kevés II. világháborús német felderítőtől érhető el beszámoló. Leírásából megismerhetjük a normandiai bocage-ok területén – ahol az angolszász légierő teljes mértékben uralta a légteret – végzett felderítés nehézségeit. Harcbevetése során személyesen volt tanúja annak, hogyan lőtte szét Micheal Wittmann magányos Tigere a brit 7. páncéloshadosztály élosztagát. Ugyanakkor megtapasztalta a káoszt és a német haderő soraiban a franciaországi visszavonulás során terjedő csüggedést is. Az ardenneki offenzíva majd az azt követő utolsó német nyugati védekező harcok végén Henning leteszi a fegyvert, és éli a franciaországi hadifoglyok pokoli életét, míg nem 1947-ben megszökik.

A kötet lebilincselő és gyakran szívszorító beszámoló a  II. világháború utolsó hónapjairól Nyugat-Európában, egyben bepillantást nyújt a német hadifoglyok háború utáni kevésbé ismert, botrányos fogva tartási körülményeibe.


Otto Henninget 1943-ban az észak-afrikai hadszíntérről visszavezénylik Németországba, ahol a kiképző századában először felderítő páncélgépkocsi kiképző lesz. Miután sikeresen elvégzi az altiszti iskolát, a 130. páncélosfelderítő-tanosztályhoz kerül.Henning részletes leírásban mutatja be hadosztálya tevékenységét Magyarország megszállásában, a normandiai partraszállás poklában és a franciaországi utóvédharcokban vívott ütközeteket, az ardenneki offenzívában nyújtott erőfeszítéseit valamint egységének utolsó harcait a Ruhr-vidéki katlanban. Miután amerikai fogságba esik, a Rajna-menti táborból egy franciaországi fogolytáborba szállítják. Hiteles és lebilincselő beszámolója a francia fogolytáborból való szökéssel és az orosz megszállási övezetben lévő otthonába történő boldog hazatéréssel zárul.


 

 

Szerző:
Otto Henning
Terjedelem:
320 oldal
Kötés:
keménytáblás védőborítóval
Méret:
146×209 mm
Illusztráció:
fekete-fehér fotók
ISBN:
9789637054884
Megjelenés éve:
2019