fbpx

Az utolsó szemtanú

Nyomtatás
Rochus Misch
Szállítás GLS 2 kg-ig 1870,00 Ft
Szállítás MPL 10 kg-ig 3190,00 Ft
Szállítás MPL csomagpont 20 kg-ig 2190,00 Ft
Alapár:4998 Ft
Alapár adóval együtt:
Fogyasztói ár4998 Ft
Kedvezmény
not_available_hu.gif
Leírás

Hitler testőrének emlékirata

„Nem vagyok jelentős személyiség, de nagy jelentőségű események tanúja lehettem..."

Hitler testőre, az engedelmes beosztott emlékiratai, az egyik utolsó emberé, aki élve látta őt.
The Times

Misch fültanúja volt beszélgetéseknek, látta a jövés-menést, az események éles szemű megfigyelője volt: ha van valaki, akire ráillik a „légy a falon” kifejezés, hát ő az. Emlékiratai ritkaságszámba menő, ugyanakkor lenyűgöző bepillantást engednek a Harmadik Birodalom szentélyének mindennapjaiba.
Roger Moorhouse, a Berlin Háborúban szerzője

Míg a legtöbb leírás Hitlert mint német hadurat, a náci párt vezetőjét és zsarnokot veszi górcső alá, Misch önéletrajzi műve a „zárt ajtók mögötti” Hitler életébe nyújt betekintést. Provokatív és nyugtalanító olvasmány, egyszersmind fontos adalék a Harmadik Birodalom végnapjairól szóló történeti munkákhoz.
A Military History nemzetközi könyvismertetője

Közvetlen élményeken alapuló, hiteles beszámoló a diktátor utolsó reménytelen hónapjairól, napjairól és óráiról.
Huffington Post

Az 1917-ben Németország egyik keleti tartományában, Felső-Sziléziában született Rochus Misch besorozott fiatalként 1937-ben a katonaság helyett választotta az SS-VT-t, ahol – a testmagasságának köszönhetően – Hitler testőrezredénél, a Leibstandarte SS Adolf Hitlernél találta magát. Azok után, hogy 1939-ben súlyosan megsebesült a lengyelországi hadjáratban, Hitler környezetéhez osztották be, eleinte mindenesként, később telefonkezelőként. Ebbéli minőségében – jelesül azzal, hogy egészen a Harmadik Birodalom legutolsó napjaiig a főnöke szolgálatában maradt – hagyta ott szerény névjegyét a történelmen.

Misch sosem kereste a nyilvánosságot, sőt az életrajzát sem akarta megírni. Az előszóban azt írja, a személye iránti növekvő érdeklődés és az általa közkeletű tévedésnek ítélt feltételezések tisztázási szándéka vezetett ahhoz, hogy 2008-ban hozzáfogott a könyv megírásához. Miután 1953-ban hazatért a szovjet hadifogságból, átlagos, hétköznapi életet élt, amit a történelem csak 2000 után fedezett fel, mikor kiderült, hogy Hitler bunkerének kevés életben lévő túlélője közé tartozik. Idővel pedig ő maradt az egyetlen.

Ezzel együtt Rochus Mischnek volt mondanivalója a történtekről. Hitler SS-kíséretének a tagjaként mindenhová elkísérte a Führert. Akár a berlini kancelláriáról, akár Obersalzbergről, akár a kelet-poroszországi Farkasodúról volt szó, mindig Hitler közvetlen közelében tartózkodott, egyike volt azon kevés testőrnek, akiknek állandóan látó- és hallótávolságon belül kellett lenniük a diktátortól. Innen természetesen kiváló rálátása nyílt a Harmadik Birodalom csúcsvezetésének életvitelére, ideértve magát Hitlert is, aki név szerint is ismerte őt. Jelen memoárkötet ennek a közelségnek az eredménye.

Rochus Misch egy lebilincselő történelmi kor fontos szemtanúja volt, az ő szavaival élve nem jelentős személyiség, de nagy jelentőségű események tanúja.

Szerző:
Rochus Misch
Terjedelem:
256 oldal
Kötés:
keménytáblás védőborítóval
Méret:
146×210 mm
Illusztráció:
32 oldal fekete-fehér fotómelléklet
ISBN:
9789637054822
Megjelenés éve:
2018