fbpx

A lemenő Nap utolsó sugarai

Nyomtatás
Douglas E. Nash
Szállítás GLS 2 kg-ig 1870,00 Ft
Szállítás MPL 10 kg-ig 3190,00 Ft
Szállítás MPL csomagpont 20 kg-ig 2190,00 Ft
Alapár:8990 Ft
Alapár adóval együtt:
Fogyasztói ár6990 Ft
Kedvezmény-2000 Ft
Leírás

Hadműveleti térképekkel valamint fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrált hadtörténészi monográfia.

1. kötet: A IV. SS-páncéloshadtest és a varsói csaták, 1944. július–november


Az első három SS-páncéloshadtest történetét számos hadtörténész feldolgozta már, azonban kevés figyelem hárul arra az SS-alakulatra, mely a nyugati hadszíntéren és Berlinnél sem harcolt, ugyanakkor a háború utolsó évében a keleti front számos jelentős csatájában részt vett. A IV. SS-páncéloshadtestről van szó, mely 1944. július végén, a varsói védelmi harcok első szakaszában esett át a tűzkeresztségen. A 3. (Totenkopf) és az 5. (Wiking) SS-páncéloshadosztályból álló hadtest harcban született és a háború utolsó tíz hónapjában folyamatosan hadakozott: kimagaslóan teljesített a varsói harcokban, Budapest felmentési kísérletekor, a Frühlingserwachen (Tavaszi ébredés) hadművelet során, a Bécs környéki védelmi harcokban és az ausztriai visszavonuláskor, ahol 1945. májusban végül megadta magát az amerikai csapatoknak.

Dicsőség tekintetében talán elmaradt a három említett hadtesttől, ezzel együtt Herbert Otto Gille IV. SS-páncéloshadtestét az eltökéltségéről, kiváló harci szelleméről, mindenekelőtt pedig halálos hatékonyságáról ismerték; heves ellenlökéseket hajtott végre és makacsul védekezett, jóllehet hadosztályai kilátástalan létszámhátrányban küzdöttek. A Gille-hadtest a slendriánnak tűnő hadműveleti irányítás okán többször is heves vitába bonyolódott a felettes Wehrmacht-parancsnoksággal, ám a legvégsőkig a Harmadik Birodalom egyik legmegbízhatóbb, legfélelmetesebb alakulata maradt.

Douglas E. Nash 1980-ban végzett a West Point-i Katonai Akadémián és 32 évnyi szolgálat után az USA szárazföldi hadereje ezredeseként vonult nyugállományba. Azóta több II. világháborús hadtörténeti munkát publikált.

Szerző:
Douglas E. Nash
Terjedelem:
640 oldal
Kötés:
keménytáblás védőborítóval
Méret:
146×209 mm
Illusztráció:
24 oldal fekete-fehér fotók és térképek
ISBN:
9789637054983
Megjelenés éve:
2023