Acélemberek

NyomtatásE-mail
Michael Reynolds
Leírás

Az I. SS-páncéloshadtest az Ardennekben és a keleti fronton, 1944–45

Az 1. Leibstandarte Adolf Hitler SS-páncélos- hadosztály és a 12. Hitlerjugend SS-páncéloshadosztály normandiai történetét elbeszélő Acélpokol után e kötet a két hadosztály II. vh. utolsó hat hónapjában vívott harcait mutatja be.
Hitler terve, hogy az Ardennekben 1944 decemberében bénító csapást mérjen a nyugati szövetségesekre, mielőtt teljes erejével a bolsevikok ellen fordul, meghiúsult. Az I. SS-páncéloshadtestet alkotó 1. Leibstandarte Adolf Hitler SS- és a 12. Hitlerjugend SS-páncéloshadosztály megsemmisült. Alig egy hónap elteltével a két hadosztályt újjászervezték, felfegyverezték, majd Magyarországra vezénylték. Kilenc nap alatthét szovjet hadosztályra és egy gépesített hadtestre mértek vereséget, és több mint 400 km2 területet foglaltak vissza az ellenségtől.
A Hakenkreuzot és az SS-rúnákat viselő katonák ezután a birodalom utolsó offenzívájában, a balatoni hadműveletekben vettek részt. Amikor ez kudarcot vallott, és a szovjetek megindították ellentámadásukat, a bekerítés és a teljes megsemmisülés veszélye arra kényszerítette őket, hogy harcolva vonuljanak vissza a Nagynémet Birodalom keleti határaihoz, majd a Vaterland területére. A sors iróniája, hogy a hazájuk védelmében vívott kegyetlen küzdelemmel csupán meghosszabították a háborút, és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy megsemmisüljön mindaz, amiért harcoltak.

Szerző:
Michael Reynolds
Terjedelem:
360 oldal
Kötés:
keménytáblás
Méret:
146×210 mm
Illusztráció:
térképek és 16 oldal fekete-fehér fotómelléklet
ISBN:
9789639329195