fbpx

A II. világháború híres bombázói

Nyomtatás
Mike Spick
Leírás

Az Avro Lancaster és a Boeing B-17-es repülőerőd

A II. világháború során a légi hadviselés technikai és harcászati fejlődése óriási lendületet kapott. A hadban álló nemzetek ugyanis arra törekedtek, hogy légierejük potenciálját növeljék, mert tisztában voltak vele: az fog győzni, aki uralja a légteret. E törekvés nyomán születtek meg a korszak legkiválóbb harci repülőgépei, melyek közül e kötet az Avro Lancastert és a Boeing B–17-es repülőerődöt mutatja be.
Amikor a szerény eredményeket felmutató Avro Manchester bombázógép két megbízhatatlan Rolls-Royce Vulture motorját négy Rolls-Royce Merlinre cserélték, a gép fejlesztőmérnökei még nem sejtették, ezzel a kis, mégis merész változtatással a háború egyik legsikeresebb bombázó repülőgépét alkották meg. A megbízható, erős, biztonságos Avro Lancaster a RAF csapásmérő erejének gerincét képezte a háború utolsó éveiben.
A II. világháború legfontosabb hadszínterén, Európában B–17-esek alkották az amerikai stratégiai bombázóhaderő magvát. A repülőerődök zárt kötelékben, mélyen hatoltak be Németország légterébe, hogy kijelölt célpontjaik megsemmisítésével csapást mérjenek a német hadiiparra. A háború utolsó évében a kísérővadász-egységekkel megerősített B–17-es kötelékek voltak azok, melyek legyőzték a Luftwaffét, s kivívták, majd biztosították a szövetségesek légi uralmát a német anyaország fölött.
Az olvasó végigkísérheti a két repülőgép történetét a tervezés fázisától a fejlesztési munkálatokon át a gépek hadrendbe állításáig és harcaiig. A részletes, metszetrajzokkal is illusztrált műszaki leírások mellett a szerző a szemtanúk beszámolóival és több mint száz gondosan válogatott fényképfelvétellel igyekszik minél teljesebb képet festeni a II. világháború lét legsikeresebb bombázótípusáról, s a 20. századi légi hadviselés természetéről.

Szerző:
Mike Spick
Terjedelem:
134 oldal
Kötés:
keménytáblás
Méret:
210×290 mm
Illusztráció:
fekete-fehér fotók és ábrák
ISBN:
9789639037601
Megjelenés éve:
1999