fbpx

A csendes-óceáni hadszíntér napról napra

Nyomtatás
John Davidson
Leírás

1941. december 7-én a Japán Császárság repülőgépei súlyos csapást mértek a Pearl Harborban horgonyzó amerikai hadihajókra. Kitört a közel négy évig tartó csendes-óceáni háború, amelynek során a hadviselés történetében először – és remélhetőleg utoljára – került sor atombomba alkalmazására. A háborúban Japán teljes vereséget szenvedett. A csendes-óceáni hadszíntér napról napra időrendi sorrendben mutatja be a háborút, így az olvasó megismerheti a sorsdöntő szárazföldi, tengeri és légi csaták – Guadalcanal, Midway, Kohima, Imphal, Leyte-öböl, Ivo Jima és Okinava – legfontosabb mozzanatait. A nagyobb csaták jobb megértését minden esetben térkép is segíti. A csaták és a hadjáratok leírásán túl a könyv külön cikkekben mutatja be az amerikai és a japán haderőt vezénylő legfontosabb parancsnokokat, például MacArthurt, Nimitzet és Jamamotót.

A japán gőzhenger az 1941-42-es években uralma alá hajtotta Délkelet-Ázsiát és a Csendes-óceán középső térségét, ezt követően azonban védekező háborúra kényszerült a hatalmas ipari és katonai potenciállal bíró, egyre nagyobb lendülettel támadó Egyesült Államokkal szemben. Az óriási hadműveleti távolságok, valamint a partraszállási hadműveletek miatt számos jelentős haditechnikai újításra került sor. A csendes-óceáni hadszíntér napról napra ennek megfelelően ismerteti a repülőgép-hordozókat, a szállító repülőgépeket, a nagy hatósugarú bombázókat, a kézifegyvereket és a partraszállási technikákat is.

A csendes-óceáni hadszíntér napról napra 350 fényképpel, valamint térképpel illusztrálja a követő harcokat. A képek bemutatják az amerikai hajók ellen végrehajtott kamikazetámadásokat, a japán katonák által végrehajtott öngyilkos szuronyrohamokat, valamint az amerikai bombázók által 1944-45-ben Japánban okozott pusztításokat is.

Szerző:
John Davidson
Terjedelem:
192 oldal
Kötés:
keménytáblás
Méret:
210×290 mm
Illusztráció:
350 fényképpel és térképpel
ISBN:
9789637054082