Két tábornagy

Nyomtatás
Rommel és Manstein
Alapár:13980 Ft
Alapár adóval együtt:
Fogyasztói ár12980 Ft
Kedvezmény-1000 Ft
Leírás

Daniel Allen Butler: A tábornagy

Erwin Rommel összetett személyiséggel rendelkezett: született vezető, kiváló katona, odaadó férj és büszke apa volt; amellett intelligens, ösztönvezérelt, bátor, könyörületes, hiú, egoista és arrogáns. 1940-ben Franciaországban, majd két éven át Észak-Afrikában, végül 1944-ben ismét Franciaországban − Normandiában − a páncélos-hadviselés mesterének bizonyult, sorra leiskolázta az ellene küldött szövetséges hadvezéreket, akik sohasem tudták őt kiismerni, és csak a hatalmas túlerőnek köszönhetően győzhették le.

Katonai nagysága ellenére mindamellett naiv embernek bizonyult, logikátlanul egyszerre volt képes csodálni Hitlert és megvetni a nácikat; a Führer hatása alá került, akinek a sikerei eltakarták előle a Harmadik Birodalom valódi természetét. Erwin Rommelt végül nem azért kényszerítették, hogy önkezével véget vessen életének, mert egyes állítások szerint belekeveredett egy zsarnokgyilkos összeesküvésbe, hanem mert sokkal nagyobb bűnt követett el: szembesíteni merte Adolf Hitlert a valósággal.

A tábornagy című munkájában Daniel Allen Butler nem csak az újszerű, lendületes manőverekről nyújt érzékletes képet, melyek elismerést hoztak Rommelnek, hanem egy igazi német hazafi portréját is megfesti, aki végül már csak a hazájáért harcolt és nem volt hajlandó sutba hajítani erkölcsi elveit egy bűnös emberért és egy bűnös ügyért.

Daniel Allen Butler tenger- és hadtörténész olyan bestsellerek alkotója, mint az „Elsüllyeszthetetlen”: A Titanic teljes története; Távoli győzelem: a jütlandi csata és az antant győzelme az I. világháborúban és Az első dzsihád: a Kartúmért vívott csata és a militáns iszlám ébredése. A hadtörténet és tengertörténet nemzetközileg elismert szakértője, számos hajótársaság nagy sikerű vendégelőadója.

 

Erich von Manstein: Elveszett győzelmek

Felbecsülhetetlen értékű háborús könyv, mindenkinek ajánlható, aki szívesen olvassa egy igen művelt, világos stílusban fogalmazó katona írásait, aki ugyanolyan magabiztosan használja a tollat, mint a kardját… A könyv legjobb része a sztálingrádi tragédia szemléletes leírása, melyet a szerző abból a beosztásból követhetett, ahonnan a legtökéletesebb képet kaphatta a kibontakozó drámáról.
S. L. A. Marshall, New York Times

Az Elveszett győzelmek a háborúról szóló négy-öt legjobb mű egyike. Minden katonai könyvtárban ott a helye.
Yale Review

Manstein beszámolója a hadjáratokról, melyekben részt vett, a legjobb II. világháborús visszaemlékezések közé tartozik. A mű egyik legértékesebb része a Hitlerrel való találkozásairól szóló leírások, és a Hitlerről, a katonai parancsnokról írott jellemzések.
San Francisco Chronicle

Erich von Manstein 1887-ben született Berlinben. Vezérkari főnök volt Rundstedt hadseregcsoportjánál az 1939. szeptemberi lengyelországi hadjárat során, majd egy gyaloghadtestet irányított 1940 májusában Franciaország inváziója idején. A Szovjetunió elleni támadás megindításakor, 1941 júniusában egy páncéloshadtestet vezetett, 1942-ben tábornaggyá léptették elő és kinevezték a Don hadseregcsoport parancsnokává. 1944 márciusában Hitler felmentette beosztásából, a háború hátralévő részében visszavonultságban élt.

Szerző:
Daniel Allen Butler, Erich von Manstein
Terjedelem:
544 oldal, 512 oldal
Kötés:
keménytáblás védőborítóval
Méret:
146×209 mm
Illusztráció:
16 oldal fekete-fehér fotómelléklet
ISBN:
9789637054754, 9789637054945
Megjelenés éve:
2021